Hantera dina DNS-inställningar

Vad är DNS?

DNS är en förkortning av Domain Name System. I grund och botten är det ett protokoll för att peka din domän, eller delar av den, någon annanstans. Du kan exempelvis peka den till en annan server, en IP-adress, en annan domän eller mailserver. Du kan hantera DNS-inställningarna i Kontrollpanelen.

Peka om en domän till en annan IP-adress (A-pekare)

En A-pekare används för att peka en (sub)domän till en IP-adress. Denna inställning gör du inne på Kontrollpanelen för webbutrymmet. Logga in på Kontrollpanelen på www.one.com och klicka på DNS Advanced.

Klicka på ikonen DNS Avancerat

Markera Advanced web DNS settings

Klicka på Update

Klicka på knappen Uppdatera

Inaktivera följande två pekare under Standard web DNS settings:

example.com och www.example.com

example.com är ett exempel i guiden. I Kontrollpanelen på One.com syns ditt riktiga domännamn.

Dessa alternativ finns först och sist i listan:

Inaktivera Standard web-DNS-inställningar

Klicka på Approve för att godkänna.

Godkänn den här inställningen

Lägg till två nya pekare under Personal web DNS settings. Vi börjar med www.example.com

Skriv www i den vänstra rutan

Välj A i rullgardinsmenyn i mitten

I den högra rutan skriver du IP-numret som du har fått, till exempel 127.0.0.1

Ange IP-adressen

Klicka på Add DNS setting

Klicka för att lägga till DNS-inställningen

Du har nu lagt till den första pekaren.

För den andra pekaren lämnar du den vänstra rutan tom.

Välj A i rullgardinsmenyn i mitten

I den högra rutan skriver du återigen IP-numret som du har fått, till exempel 127.0.0.1

Klicka slutligen på Add DNS setting

Lägg till ytterligare en DNS-pekare

Du har nu konfigurerat din domän så att trafik vidarebefordras till ett externt webbutrymme. Det tar minst 90 minuter för dessa ändringar att helt aktiveras.

DNS-pekningen är nu klar.

Om du önskar att använda standardinställningarna för DNS för en domän som ligger hos One.com klickar du på Reset Web DNS. Detta återställer alla inställningar till standardinställningarna.

Återställ Web-DNS

Gör en ompekning med ett CNAME

Ett CNAME är ett IP-alias som är bra att använda om du vill peka om många adresser (exempelvis subdomäner) till samma IP-adress. Ett CNAME är knutet till en A-pekare. Fördelarna med CNAME är att om IP-adressen för servern någon gång skulle ändras behöver du bara ändra IP-adressen för A-pekaren för att ändra IP-nummer även för de CNAME som finns inlagda.

För att peka om en domän hos One.com till ett CNAME behöver du göra vissa inställningar i Kontrollpanelen för webbutrymmet. Logga in på Kontrollpanelen på www.one.com och klicka på DNS Advanced.

Klicka på ikonen DNS Avancerat

Markera Advanced web DNS settings

Klicka på Update

Klicka på knappen Uppdatera

Inaktivera följande två pekare under Standard web DNS settings: example.com och www.example.com

example.com är ett exempel i guiden. I Kontrollpanelen på One.com syns ditt riktiga domännamn.

Dessa alternativ finns först och sist i listan:

Inaktivera Standard web-DNS-inställningar

Klicka på Approve för att godkänna.

Godkänn den här inställningen

Lägg till två nya pekare under Personal web DNS settings. Vi börjar med www.example.com

Skriv www i den vänstra rutan

Välj CNAME i rullgardinsmenyn i mitten

I den högra rutan skriver du det CNAME som du har fått (eller skapat), till exempel cname.domain.com.

Ange CNAME

Klicka på Add DNS setting

Du har nu lagt till den första pekaren.

CNAME-pekare har skapats

Lämna den vänstra rutan tom för den andra pekaren.

Välj Web forward i rullgardingsmenyn i mitten

I den högra rutan skriver du ditt domännamn med www. framför, till exempel: www.example.com

Klicka slutligen på Add DNS setting

Ett CNAME används för www.example.com, och en web forward för example.com.

Lägg till en web forward för domänen

Du har nu konfigurerat din domän så att trafik vidarebefordras till ett externt webbutrymme. Det tar minst 90 minuter för dessa ändringar att helt aktiveras.

Konfigurationen av Web forward och CNAME är klar.

Om du önskar att använda standardinställningarna för DNS för en domän som ligger hos One.com klickar du på Reset Web DNS. Detta återställer alla inställningar till standardinställningarna.

Återställ Web-DNS

Peka om en domän med Web forward eller Web alias.

Web forward används för att vidarebefordra besökare från en domän till en annan. Om du till exempel skapar en web forward från example.com till anotherdomain.com kommer alla som besöker example.com automatiskt skickas vidare till anotherdomain.com.

Ett Web alias gör samma sak, förutom att adressen i webbläsaren fortfarande kommer att stå som example.com, medan innehållet på anotherdomain.com visas.

För att peka om en domän hos One.com med web forward eller web alias behöver du göra vissa inställningar i Kontrollpanelen för webbutrymmet. Logga in på Kontrollpanelen på www.one.com och klicka på DNS Advanced.

Klicka på ikonen DNS Avancerat

Markera Advanced web DNS settings

Klicka på Update

Klicka på knappen Uppdatera

Inaktivera följande två pekare under Standard web DNS settings: example.com och www.example.com

example.com är ett exempel i guiden. I Kontrollpanelen på One.com syns ditt riktiga domännamn.

Dessa alternativ finns först och sist i listan:

Inaktivera Standard web-DNS-inställningar

Klicka på Approve för att godkänna.

Godkänn den här inställningen

Lägg till två nya pekare under Personal web DNS settings. Vi börjar med www.example.com. example.com är ett exempel i guiden. I Kontrollpanelen på One.com används ditt riktiga domännamn.

Skriv www i den vänstra rutan

Välj Web forward eller Web alias i rullgardinsmenyn i mitten

I den högra rutan skriver du domännamnet som du vill peka din domän till. I detta exempel använder vi domain.com.

Klicka på Add DNS setting

Du har nu lagt till den första pekaren.

Välj Web alias eller Web forward för den första pekaren

För den andra pekaren lämnar du den vänstra rutan tom.

Välj Web forward eller Web alias i rullgardinsmenyn i mitten.

I den högra rutan skriver du domännamnet som du vill peka din domän till. I detta exempel använder vi domain.com.

Klicka slutligen på Add DNS setting

Välj Web alias eller Web forward för den andra pekaren

Du har nu konfigurerat din domän så att trafik vidarebefordras till ett externt webbutrymme. Det tar minst 90 minuter för dessa ändringar att helt aktiveras.

Konfigurationen av Web forward eller Web alias är nu klar

Om du önskar att använda standardinställningarna för DNS för en domän som ligger hos One.com klickar du på Reset Web DNS. Detta återställer alla inställningar till standardinställningarna.

Återställ Web-DNS

Konfigurera MX-pekare (Mail-DNS)

En MX-pekare är ett verktyg för e-post i DNS. En ändring av MX-pekare görs om du vill använda en egen mailserver, till exempel en Microsoft Exchange-server. I detta exempel antar vi att du har en mailserver på IP-adressen 123.123.123.123.

För att ändra MX-pekarna behöver du göra vissa inställningar i Kontrollpanelen för webbutrymmet. Logga in på Kontrollpanelen på www.one.com och klicka på DNS Advanced.

Klicka på ikonen DNS Avancerat

Markera Advanced web DNS settings

Klicka på Update

Klicka på knappen Uppdatera

Skapa en ny pekare under Advanced web DNS settings som du kallar för mail

Skriv mail i den vänstra rutan

Välj A i rullgardinsmenyn i mitten

I den högra rutan skriver du IP-numret, till exempel 123.123.123.123

Lägg till en web forward för domänen

Klicka på Switch to Mail DNS settings.

Byt till DNS-inställningar för e-post

Välj Setup different mail servers (advanced) och klicka på Update.

Konfigurera andra mailservrar

Klicka på Approve för att fortsätta konfigurationen av egna mailservrar.

Bekräfta att du vill använda andra mailservrar

Skriv mail.example.com under Server, där mail är pekaren du just skapade och example.com domännamnet och domänändelsen som du har hos One.com.

Skriv 10 i rutan Value.

Klicka slutligen på Add DNS setting.

Lägg till personliga mail-DNS-inställningar

Du har nu konfigurerat din domän så att andra mailservrar ska användas. Det tar minst 90 minuter för dessa ändringar att helt aktiveras.

Om du vill använda dig av backupmailservrar kan du lägga in fler MX-pekare. Dessa måste ha olika värden, och den med lägst värde kommer att anropas först. Om en server inte svarar kommer den med värdet efter detta att anropas, och så vidare. Genom att sätta värden som 10, 20, 30 och så vidare, är det lätt att lägga till fler MX-pekare utan att redigera de befintliga.

När du istället vill använda mailservrarna hos One.com klickar du på Reset Mail DNS. Detta återställer alla inställningar till standardinställningarna.

Återställ mail-DNS