Administrer dine DNS-innstillinger

Hva er DNS?

DNS er en forkortelse for Domain Name System. Dette systemet brukes til å videresende domenet eller subdomenet ditt til et annet sted. Du kan videresende til en annen server, IP-adresse, et annet domene eller e-postserver. Du kan administrere DNS-innstillingene via kontrollpanelet.

Slik åpner du DNS-innstillingene:

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
Administrer DNS-innstillingene i kontrollpanelet.

Videresende et domene ved hjelp av omdirigering

Omdiriger de besøkende fra domenet til et annen nettside. Alt du trenger å vite er adressen til nettsiden du ønsker å omdirigere til. Deretter velger du hvilken URL du vil vise i adressefeltet i nettleseren.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
  3. Velg Omdiriger i menyen
  4. Skriv inn adressen til nettsiden du ønsker å omdirigere til
  5. Kryss av i ruten hvis du ønsker at dette domenet skal vises i adresselinjen i nettleseren.
  6. Klikk Lagre

Domenet vil nå bli omdirigert til den adressen du oppga. Husk at det tar opptil 90 minutter før endringen trer i kraft.

Enkel omdirigering i kontrollpanelet.

Videresende et domene ved bruk av Web forward eller Web alias

Web forward brukes til å omdirigere besøkende fra et domene til et annet. Web alias gjør det samme, men beholder domenet i URL-en.

I dette eksemplet har vi opprettet en Web forward fra example.com til anotherdomain.com. Alle som går inn på example.com vil deretter bli omdirigert til anotherdomain.com.

Et Web alias gjør det samme, med unntak av at URL-en i nettleserens adresselinje vil vise example.com. Det viste innholdet vil likevel være hentet fra anotherdomain.com.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Under Personlige Web DNS-innstillinger skal du opprette to nye oppføringer.
    Start med www.example.com, hvor example.com er ditt domene hos One.com.
  5. I det venstre feltet for vertsnavn, skriv www
  6. I rullegardinmenyen, velg Web forward eller Web alias.
  7. I feltet for Plassering, skriv inn det domenenavnet du ønsker å videresende domenet ditt til.
    I dette eksemplet er dette anotherdomain.com.
  8. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Standardinnstillingene blir automatisk deaktivert.
    Den første oppføringen er nå klar.
  9. For den andre oppføringen lar du det venstre feltet for vertsnavn stå tomt.
  10. I rullegardinmenyen, velg Web forward eller Web alias.
  11. I feltet for plassering skriver du inn domenenavnet du ønsker å videresende domenet til.
    I dette eksemplet er dette anotherdomain.com.
  12. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Standardinnstillingene blir automatisk deaktivert.
    Den andre oppføringen er nå klar.

Domenet vil nå bli omdirigert til den adressen du oppga. Husk at det tar opptil 90 minutter før endringen trer i kraft.

Hvis du ønsker å gå tilbake til standard DNS-innstillinger for domenet ditt hos One.com, klikker du på Tilbakestill alle Web DNS innstillinger nederst til venstre. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Web forward og Web alias i kontrollpanelet.

Videresende et domene til en annen IP-adresse (A-oppføring)

En A-oppføring brukes til å sende trafikk fra et domene eller subdomene til en IP-adresse.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Under Personlige Web DNS-innstillinger, opprett to oppføringer: example.com og www.example.com. Start med www.example.com, hvor example.com er ditt eget domene hos One.com
  5. I det venstre feltet, skriv www
  6. I rullegardinmenyen, velg A
  7. I feltet for Plassering, skriv inn IP-adressen.
    I dette eksemplet er det 127.0.0.1
  8. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Standardinnstillingene blir automatisk deaktivert.
    Den første nye oppføringen er nå klar.
  9. La det venstre feltet stå tomt for den andre oppføringen
  10. I rullegardinmenyen, velg A
  11. I feltet for Plassering, skriv inn IP-adressen.
    I dette eksemplet er det 127.0.0.1
  12. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Standardinnstillingene blir automatisk deaktivert.

Domenet vil nå bli omdirigert til den adressen du oppga. Husk at det tar opptil 90 minutter før endringen trer i kraft.

Hvis du ønsker å gå tilbake til standard DNS-innstillinger for domenet ditt hos One.com, klikker du på Tilbakestill alle Web DNS innstillinger nederst til venstre. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Legg til A-poster i kontrollpanelet.

Videresende et domene ved bruk av AAAA-oppføring

En AAAA-oppføring peker et domene eller subdomene til en IPv6-adresse. AAAA-oppføringen ligner på A-oppføringen, men i stedet for å peke til en IPv4-adresse, peker den til en IPv6-adresse.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk på DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Under Personlige Web DNS-innstillinger, opprett to oppføringer: example.com og www.example.com. Start med www.example.com, hvor example.com er ditt eget domene hos One.com
  5. I det venstre feltet, skriv www
  6. I rullegardinmenyen, velg AAAA
  7. I feltet for Plassering, skriv inn IP-adressen.
    I dette eksemplet er det fe80::fab1:56ff:fede:6136
  8. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Standardinnstillingene blir automatisk deaktivert.
    Den første oppføringen er nå klar.
  9. La det venstre feltet stå tomt for den andre oppføringen.
  10. I rullegardinmenyen, velg AAAA
  11. I feltet for Plassering, skriv inn IP-adressen.
    I dette eksemplet er det fe80::fab1:56ff:fede:6136
  12. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Standardinnstillingene blir automatisk deaktivert.

Domenet vil nå bli omdirigert til den adressen du oppga. Husk at det tar opptil 90 minutter før endringen trer i kraft.

Hvis du ønsker å gå tilbake til standard DNS-innstillinger for domenet ditt hos One.com, klikker du på Tilbakestill alle Web DNS innstillinger nederst til venstre. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Legg til AAAA-poster i kontrollpanelet.

Videresende et domene med CNAME

En CNAME (Canonical name) er en oppføring brukt til å spesifisere et domenenavn som et alias for et annet domene.

Med en CNAME kan du videresende domener (og deres subdomener) til samme IP-adresse. En CNAME knytter et navn til en annen A-oppføring. I stedet for å lage flere A-oppføringer, kan du opprette CNAME-oppføringer og knytte dem til én A-oppføring.

Fordelen med dette er at når du må bytte IP-adresse, trenger du bare å endre IP-adressen i A-oppføringen. Dette endrer også IP-adresse for alle CNAME-oppføringer.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk på DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Under Personlige Web DNS-innstillinger, opprett to oppføringer: example.com og www.example.com. Start med www.example.com, hvor example.com er ditt eget domene hos One.com
  5. I feltet for vertsnavn, skriv www
  6. Velg CNAME i rullegardinmenyen
  7. I feltet for Plassering, skriv inn det CNAME du har mottatt (eller opprettet).
    I dette eksempletcname.domain.com.
  8. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Den første nye oppføringen er nå klar.
  9. For den andre oppføringen, la feltet for vertsnavn stå tomt.
  10. Velg Web forward i rullegardinmenyen
  11. I feltet for plassering, skriv inn domenet med www.
    I dette eksemplet www.example.com
  12. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene.
    Den andre nye oppføringen er nå klar.

Domenet vil nå bli omdirigert til den adressen du oppga. Husk at det tar opptil 90 minutter før endringen trer i kraft.

Merk: Du kan ikke lagre CNAME for rotnivået av et domene. Av samme grunn brukes CNAME for www.example.com og web forward brukes for example.com.

Hvis du ønsker å gå tilbake til standard DNS-innstillinger for domenet ditt hos One.com, klikker du på Tilbakestill alle Web DNS innstillinger nederst til venstre. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Legg til CNAME i kontrollpanelet.

Legge til TXT-oppføringer

TXT-oppføringer brukes til å sette inn vilkårlig tekst i en DNS-oppføring. Disse oppføringene brukes ikke til å omdirigere trafikk, men til å levere informasjon til eksterne kilder.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Skriv inn en verdi i feltet Vertsnavn
  5. Velg TXT i rullegardinmenyen
  6. Skriv inn en tid for TTL
  7. Skriv inn en verdi for Prioritet
  8. Skriv inn teksten du ønsker å legge til i Plassering
  9. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene

TTL (time-to-live) viser hvor lenge en oppføring blir lagret i hurtigminnet til en DNS-server, som din ISP (internettleverandør). TTL angis i sekunder, og den lavest mulige verdien er 3600 sekunder (1 time). Hvis du lar feltet stå tomt, brukes standardverdien på 3600 sekunder.

Prioritet er prioriteten til målverten. En lavere verdi betyr høyere foretrukket. Hvis du lar feltet stå tomt, benyttes standardverdien 0.

Hvis du ønsker å gå tilbake til standard DNS-innstillinger for domenet ditt hos One.com, klikker du på Tilbakestill alle Web DNS innstillinger nederst til venstre. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Legg til TXT-poster i kontrollpanelet.

Legge til SRV-oppføringer

En SRV-oppføring brukes til å spesifisere plasseringen med et vertsnavn og en port.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Skriv inn en verdi i feltet Vertsnavn
    Bruk formatet: _tjeneste._protokoll.navn
  5. Velg SRV i rullegardinmenyen
  6. Skriv inn en tid for TTL
  7. Skriv inn en verdi for Prioritet
  8. Skriv inn teksten du ønsker å legge til i Plassering
    Bruk formatet: vekt port mål
  9. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre innstillingene

Generelt format for SRV-oppføringer

_tjeneste._protokoll.navn. TTL class SRV prioritet vekt port mål.

Format for SRV-oppføringer på kontrollpanelet:

Vertsnavn: _tjeneste._protokoll.navn

TTL: numerisk verdi angitt i sekunder

Prioritet: numerisk verdi

Plassering: vekt port mål

TTL (time-to-live) viser hvor lenge en oppføring blir lagret i hurtigminnet på en DNS-server, som din ISP (internettleverandør). TTL angis i sekunder, og den lavest mulige verdien er 3600 sekunder (1 time). Hvis du lar feltet stå tomt, brukes standardverdien på 3600 sekunder.

Prioritet er prioriteten til målverten. En lavere verdi betyr høyere foretrukket. Hvis du lar feltet stå tomt, benyttes standardverdien 0.

Hvis du ønsker å gå tilbake til standard DNS-innstillinger for domenet ditt hos One.com, klikker du på Tilbakestill alle Web DNS innstillinger nederst til venstre. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Legg til SRV-poster i kontrollpanelet.

Endre MX-oppføringer (Mail DNS)

En MX-oppføring brukes til å legge til din egen e-postserver. Du kan også angi en verdi for prioritert levering av e-post hvis det finnes flere e-postservere tilgjengelig.

I dette eksemplet antar vi at du har e-postserveren din på IP-adressen 123.123.123.123.

1. Logg på Kontrollpanelet
  2. Klikk DNS
  3. Velg DNS for web i menyen
  4. Opprett en ny oppføring ved å skrive mail i det venstre feltet for vertsnavn
  5. I rullegardinmenyen, velg A
  6. I feltet for plassering, skriv inn IP-adressen.
    I dette eksemplet: 123.123.123.123
  7. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre den nye oppføringen.
  8. Velg DNS for e-post i menyen
  9. Legg til en ny MX-oppføring ved å skrive mail.example.com i Plassering-feltet.
    Dette kan være A-oppføringen du nettopp opprettet, og example.com vil være ditt domene hos One.com.
  10. I Prioritet skriv 10.
  11. Klikk på plusstegnet (+) for å lagre den nye oppføringen

Domenet ditt er nå satt opp til å bruke en egendefinert e-postserver. Husk at det tar opptil 90 minutter før endringene trer i kraft.

Prioritet er prioriteten til målverten. En lavere verdi betyr høyere foretrukket. Hvis du lar feltet stå tomt, benyttes standardverdien 0.

Reserve e-postservere: Hvis du ønsker å bruke reserve e-postservere, kan du opprette flere MX-oppføringer. Gi dem ulik prioritet og den med lavest verdi vil bli forespurt første. Hvis en server ikke svarer, vil den med et høyere prioritetstall bli forespurt. Ved å bruke verdiene 10, 20, 30 osv. for Prioritet, blir det enkelt å opprette flere MX-oppføringer uten å endre de eksisterende MX-oppføringene.

Hvis du senere skulle ønske å bruke One.coms e-postservere for domenet ditt, klikker du bare på Tilbakestill alle Mail DNS-innstillinger. Dette tilbakestiller alle innstillinger til standardinnstillinger.

Legg til MX-poster i kontrollpanelet.