Beheer uw DNS instellingen

Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Dit systeem wordt gebruikt om uw domein of subdomein naar ergens anders door te sturen. U kunt verwijzen naar een andere server, IP-adres, een ander domein of mailserver. U kunt de DNS-instellingen in het Configuratiescherm beheren.

Om uw DNS in te stellen:

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
Toegang tot de DNS-instellingen in uw Configuratiescherm.

Uw domein doorsturen door middel van Redirect

Stuur de bezoekers van uw domeinnaam door naar een andere website. Het enige dat u moet weten is het adres van de website waar u naar wilt doorsturen. Dan beslist u welke URL u wilt weergeven in de adresbalk van de browser.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Redirect in het menu
  4. Voer het adres in van de website waar u naar wilt doorsturen
  5. Vink het vakje aan als u dit domein in de adresbalk van de browser weergegeven wilt hebben.
  6. Klik op Opslaan

Uw domein wordt nu doorgestuurd naar het adres dat u heeft ingevoerd. Houd in gedachten dat het tot 90 minuten duurt voordat de wijzigingen van kracht zijn.

Gemakkelijke redirect in uw Configuratiescherm.

Een domein doorsturen door middel van een Web Forward of een Web Alias

Een Web Forward wordt gebruikt om bezoekers door te sturen van het ene naar het andere domein. Een Web Alias doet dat ook, maar geeft uw eigen domeinnaam weer als URL.

In dit voorbeeld zullen we een Web Forward aanmaken van example.com naar anotherdomain.com. Iedereen die example.com surft, zal dan worden doorgestuurd naar anotherdomain.com.

Een Web Alias doet hetzelfde, behalve dat de URL in de adresbalk van de browser dan example.com zou zijn. Toch is de weergegeven inhoud van anotherdomain.com.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Onder Persoonlijke Web DNS-instellingen moet u twee nieuwe records aanmaken.
    Begin met www.example.com, waarbij example.com uw domein is dat gehost wordt door One.com.
  5. In het linker veld bij Hostnaam, typt u www
  6. In het dropdownmenu, selecteert u Web Forward of Web Alias.
  7. Type in het veld voor Bestemming, de domeinnaam in waar naar u uw domein wilt doorsturen.
    In dit voorbeeld is dat anotherdomain.com.
  8. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    De standaardinstellingen worden automatisch gedeactiveerd.
    Het eerste nieuwe record is nu klaar.
  9. Voor het tweede record, laat u het veld Hostnaam leeg.
  10. In het dropdownmenu, selecteert u Web Forward of Web Alias.
  11. Type in het veld voor Bestemming, de domeinnaam in waar naar u uw domein wilt doorsturen.
    In dit voorbeeld is dat anotherdomain.com.
  12. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    De standaardinstellingen worden automatisch gedeactiveerd.
    Het tweede record is nu klaar.

Uw domein wordt nu doorgestuurd naar het adres dat u heeft ingevoerd. Houd in gedachten dat het tot 90 minuten duurt voordat de wijzigingen van kracht zijn.

Wanneer u weer terug wilt gaan naar de standaard DNS-instellingen, klikt u op Reset Web DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Web Forward en Web Alias in uw Configuratiescherm.

Een domein doorsturen naar een ander IP-adres (A record)

Een A-record wordt gebruikt om het verkeer van een domein of subdomein naar een IP-adres door te sturen.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Maak bij Persoonlijke Web DNS-instellingen de twee nieuwe records: example.com en www.example.com aan. Begin met www.example.com, waarbij example.com uw eigen domein is gehost door One.com.
  5. Typ in het linkerveld www
  6. Selecteer A in het dropdownmenu
  7. Typ in het veld voor Bestemming het IP-adres in.
    In dit voorbeeld is dat 127.0.0.1
  8. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    De standaardinstellingen worden automatisch gedeactiveerd.
    Het eerste nieuwe record is nu klaar.
  9. Laat voor het tweede record het linkerveld leeg.
  10. Selecteer A in het dropdown-menu
  11. Typ in het veld voor Bestemming het IP-adres in.
    In dit voorbeeld is dat 127.0.0.1
  12. Klik Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    De standaardinstellingen worden automatisch gedeactiveerd.

Uw domein wordt nu doorgestuurd naar het adres dat u heeft ingevoerd. Houd in gedachten dat het tot 90 minuten duurt voordat de wijzigingen van kracht zijn.

Wanneer u weer terug wilt gaan naar de standaard DNS-instellingen, klikt u op Reset Web DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Voeg A-records toe in uw Configuratiescherm.

Doorsturen van een domeinnaam met behulp van een AAAA-record

Een AAAA record stuurt een domein of subdomein naar een IPv6-adres. Een AAAA-record is vergelijkbaar met een A-record, maar stuurt het naar een IPv6-adres in plaats van een IPv4-adres.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Maak bij Persoonlijke Web DNS-instellingen de twee nieuwe records: example.com en www.example.com aan. Begin met www.example.com, waarbij example.com uw eigen domein is gehost door One.com.
  5. Typ in het linker veld www
  6. Selecteer AAAA in het dropdownmenu
  7. Typ in het veld voor de Bestemming het IP-adres
    In dit voorbeeld FE80 :: Fab1:. 56ff: Fede: 6136
  8. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    De standaardinstellingen worden automatisch gedeactiveerd.
    Het eerste nieuwe record is nu klaar.
  9. Laat voor het tweede record het linkerveld leeg.
  10. Selecteer AAAA in het dropdownmenu
  11. Typ in het veld voor de Bestemming het IP-adres in.
    In dit voorbeeld FE80 :: Fab1:. 56ff: Fede: 6136
  12. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    De standaardinstellingen worden automatisch gedeactiveerd.

Uw domein wordt nu doorgestuurd naar het adres dat u heeft ingevoerd. Houd in gedachten dat het tot 90 minuten duurt voordat de wijzigingen van kracht zijn.

Wanneer u weer terug wilt gaan naar de standaard DNS-instellingen, klikt u op Reset Web DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Voeg AAAA-records toe in uw Configuratiescherm.

Doorsturen van een domeinnaam met behulp van CNAME

Een CNAME (Canonical name) is een record dat wordt gebruikt om een domein in te stellen als alias voor een ander domein.

Met een CNAME kunt u domeinen (en de subdomeinen) naar hetzelfde IP-adres doorsturen. Een CNAME verbindt een naam aan een A-record. In plaats van meerdere A-records aan te maken, kunt één CNAME aanmaken en verbinden aan een A-record.

Dit is vooral handig wanneer u het IP-adres wilt wijzigen; het enige wat u dan hoeft te doen is het IP-adres van het A-record wijzigen. Hiermee verandert u het IP voor alle CNAME records.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Maak bij Persoonlijke Web DNS-instellingen de twee nieuwe records: example.com en www.example.com aan. Begin met www.example.com, waarbij example.com uw eigen domein is gehost door One.com.
  5. In het veld voor Hostnaam, typt u www
  6. Selecteer CNAME in het dropdownmenu
  7. Type in het veld bij Bestemming de CNAME die u heeft ontvangen (of gemaakt).
    In dit voorbeeld cname.domain.com.
  8. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    Het eerste nieuwe record is nu klaar.
  9. Voor het tweede record, laat u het veld Hostnaam leeg.
  10. Selecteer Web Forward in het dropdownmenu
  11. In het veld bij bestemming typt u uw domein met www.
    In dit voorbeeld www.example.com
  12. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.
    Het tweede record is nu klaar.

Uw domein wordt nu doorgestuurd naar het adres dat u heeft ingevoerd. Houd in gedachten dat het tot 90 minuten duurt voordat de wijzigingen van kracht zijn.

Let op: U kunt geen CNAME toevoegen voor de root (hoofdniveau) van een domein. U kunt wel een web forward instellen van example.com naar www.example.com en dan een CNAME voor www.example.com.

Wanneer u weer terug wilt gaan naar de standaard DNS-instellingen, klikt u op Reset Web DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Voeg een CNAME toe in uw Configuratiescherm.

TXT-records toevoegen

TXT-records worden gebruikt om willekeurige tekst in een DNS-record toe te voegen. Deze records worden niet gebruikt om verkeer te sturen. In plaats daarvan voorzien ze informatie aan externe bronnen.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Voer een waarde in bij het veld Hostnaam
  5. Selecteer TXT in het dropdownmenu
  6. Voer een tijd in voor TTL
  7. Voer een waarde in voor Prioriteit
  8. Voer de tekst in die u wilt toevoegen voor Bestemming.
  9. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.

TTL (time-to-live) geeft aan hoe lang een record wordt gecached door een DNS-server, zoals uw ISP (Internet Service Provider). TTL is ingesteld in seconden, en de laagst mogelijke waarde is 3600 seconden (1 uur). Als u het veld leeg laat is, de standaard waarde 3600 seconden.

Prioriteit is de prioriteit van de doelhost. Een lagere waarde betekent meer voorkeur. Als u het veld leeglaat is de standaardwaarde 0.

Wanneer u weer terug wilt gaan naar de standaard DNS-instellingen, klikt u op Reset Web DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Voeg TXT-records toe in uw Configuratiescherm.

Het toevoegen van SRV-records

Een SRV-record wordt gebruikt om de locatie te specificeren met een hostnaam en een poort.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Voer een waarde in bij het veld Hostnaam
    Gebruik de indeling:_service._protocol.name
  5. Selecteer SRV in het dropdownmenu
  6. Voer een tijd in voor TTL
  7. Voer een waarde in voor Prioriteit
  8. Voer de tekst in die u wilt toevoegen in bij Bestemming
    Gebruik de indeling: gewicht poort doelgroep
  9. Klik op het plus (+) teken om uw instellingen op te slaan.

Algemene indeling voor SRV-records

_service._protocol.name. TTL class SRV prioriteit gewicht poort doel.

Indeling voor SRV-records in het Configuratiescherm:

Hostnaam: _service._protocol.name

TTL: numerieke waarde in te stellen in seconden

Prioriteit: numerieke waarde

Bestemming: gewicht poort doelgroep

TTL (time-to-live) geeft aan hoe lang een record wordt gecached door een DNS-server, zoals uw ISP (Internet Service Provider). TTL is ingesteld in seconden en de laagst mogelijke waarde is 3600 seconden (1 uur). Als u het veld leeg laat, is de standaard waarde 3600 seconden.

Prioriteit is de prioriteit van de doelhost. Een lagere waarde betekent meer voorkeur. Als u het veld leeglaat is de standaardwaarde is 0.

Wanneer u weer terug wilt gaan naar de standaard DNS-instellingen, klikt u op Reset Web DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Voeg SRV-records toe in uw Configuratiescherm.

Het veranderen van MX-records (Mail DNS)

Een MX-record wordt gebruikt om uw eigen mailserver toe te voegen. U kunt ook een waarde opgeven om uw email te prioriteren, als er meerdere mailservers beschikbaar zijn.

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat u uw mailserver op het IP-adres 123.123.123.123 heeft.

1. Log in op uw Configuratiescherm
  2. Klik op DNS
  3. Selecteer Web DNS in het menu
  4. Maak een nieuw record aan door mail te typen in het linkerveld bij Hostnaam
  5. Selecteer A in het dropdownmenu
  6. Typ in het veld bij Bestemming het IP-adres in.
    In dit voorbeeld: 123.123.123.123
  7. Klik op het plus (+) teken om het nieuwe record op te slaan.
    Nu is uw A-record klaar. Vervolgens moet u de MX-records toevoegen.
  8. Selecteer Mail DNS in het menu
  9. Voeg een nieuwe MX-record toe door mail.example.com in te typen in het Bestemming veld.
    Dit is het A-record die u zojuist heeft gemaakt en example.com is uw domein gehost door One.com.
  10. Bij Prioriteit typt u 10.
  11. Klik op het plus (+) teken om het nieuwe record op te slaan.

Uw domein is nu ingesteld om een aangepaste mailserver te gebruiken. Houd in gedachten dat het tot 90 minuten duurt voordat de wijzigingen van kracht zijn.

Prioriteit is de prioriteit van de doelhost. Een lagere waarde betekent meer voorkeur. Als u het veld leeglaat is de standaardwaarde is 0.

Back-up mailservers: Als u back-up mailservers wilt gebruiken, kunt u extra MX-records creëren. Geef deze verschillende prioriteiten, degene met de laagste waarde wordt als eerst opgevraagd. Wanneer een server niet reageert, wordt de volgende met een hoger nummer aangevraagd. Door de waarden 10, 20, 30 etc.voor Prioriteit te gebruiken, is het gemakkelijk om meer MX-records toe te voegen zonder de bestaande MX records aan te passen.

Wanneer u de mailservers van One.com weer wilt gebruiken, klikt u op Reset Mail DNS linksonderaan. Hiermee worden alle instellingen teruggezet naar de beginwaarden.

Voeg MX-records toe in uw Configuratiescherm.